Belgia: Spațiul Schengen trebuie mai întâi reformat și, apoi, extins

Belgia susține că spațiul Schengen trebuie să fie mai întâi reformat și, apoi, extins.

Declarația aparține secretarului de stat pe probleme de migrație și azil din această țară, Nicole de Moor, și a fost exprimată în cadrul Consiliului JAI de astăzi, de la Bruxelles.

Secretarul de stat belgian a părut, astfel, să condiţioneze extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria de o reformare a sistemului, fapt îngrijorător în contextul în care Belgia va deţine preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2024.

„Este important să reformăm nu numai sistemul de migraţie, ci şi sistemul Schengen”, a spus oficialul belgian.

Întrebată în mod concret dacă, în opinia sa, nu este momentul pentru extinderea spaţiului Schengen, ea a răspuns: „Bineînţeles, discutăm despre extinderea Schengen în viitor, dar mai întâi trebuie să reformăm sistemul însuşi, iar Europa trebuie şi ea să fie pregătită”, a afirmat reprezentantul guvernului belgian.

Oficialul belgian a mai spus că, în acest sens, țara sa susține președinția Spaniei – care se va încheia la 1 ianuarie 2024 – pentru a se ajunge la un acord în ceea ce privește Pactul privind migrația și azilul al UE.

Belgia nu a fost până acum printre ţările care s-au opus aderării României şi Bulgariei la Schengen.

Statele care au votat anul trecut – la Consiliul JAI din decembrie 2022 – împotriva extinderii zonei de liberă circulaţie au fost Austria în cazul României şi Austria şi Olanda în cazul Bulgariei.

Facebook

Comentarii

171 de răspunsuri

  1. I really like reading through a post that can make men and women think. Also, thank you for allowing me to comment!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *