Minskul acuză: Un elicopter polonez a intrat în spațiul aerian belarus

Belarusul, aliat al Moscovei, a acuzat joi că un elicopter militar polonez a încălcat a frontiera în două rânduri, intensificând astfel tensiunile deja existente între cele două țări vecine. Incidentul vine la doar câteva săptămâni după un incident similar, la 1 septembrie, când un elicopter polonez de tip Mi-24 a intrat pe teritoriul Belarusului, conform declarațiilor autorităților de la Minsk.

Potrivit Ministerului belarus al Apărării, elicopterul a trecut frontiera Belarusului prima dată la ora locală 15.20, parcurgând o distanță de aproximativ un kilometru și jumătate în spațiul aerian belarus. Apoi, la ora locală 16.22, elicopterul a efectuat o a doua încălcare a frontierei, pătrunzând aproximativ 300 de metri în teritoriul belarus.

Ministerul belarus al Apărării a anunțat că pregătește o notă de protest cu privire la incident, în cooperare cu Ministerul belarus de Externe. Această escaladare a tensiunilor dintre cele două țări vine în contextul mai larg al relațiilor tensionate dintre Belarus, un aliat al Rusiei, și Polonia, un stat membru al NATO. Tensiunile au crescut semnificativ după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 și criza ulterioară cu Occidentul.

Autoritățile de la Minsk și Varșovia se acuză reciproc în mod regulat de provocări militare. Polonia este preocupată de prezența presupușilor combatanți din gruparea paramilitară rusă Wagner în Belarus și acuză Minskul că facilitează migrația ilegală a migranților cu scopul de a destabiliza statele membre ale Uniunii Europene vecine. În replică, Belarus susține că statele membre ale UE tratează aceste probleme cu superficialitate și că situația este folosită ca pretext pentru escaladarea conflictului dintre cele două țări.

Facebook

Comentarii

50 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *