Belarus vrea o lege pentru revocarea cetățeniei opozanților emigranți

Guvernul liderului belarus Alexander Lukașenko elaborează o legislație care i-ar permite să revoce cetățenia oponenților politici emigranți care sunt implicați în activități „extremiste”, a declarat marți ministrul de interne.

Zeci de mii de belaruși au părăsit această fostă republică sovietică de 9,2 milioane de locuitori de teamă că vor fi urmăriți penal, pe fondul unei ample represiuni care a înăbușit amplele proteste antiguvernamentale care au izbucnit în vara anului 2020 în timpul alegerilor prezidențiale. Ministrul de interne Ivan Kubrakov a prezentat marți un mecanism care ar urma să le retragă cetățenia persoanelor care trăiesc în străinătate dacă se consideră că au adus atingere intereselor naționale sau că sunt implicate în „extremism”, a relatat agenția BelTa.

„Am propus revocarea cetățeniei unor astfel de persoane, deoarece aceste persoane continuă activitățile ilegale în timp ce se află deja în afara granițelor Republicii Belarus”, a declarat Kubrakov.

El a precizat că pedeapsa va fi pronunțată de o instanță belarusă care se va pronunța în contumacie împotriva persoanei respective. Persoanei respective i se va interzice apoi intrarea în Belarus timp de 30 de ani. Autoritățile belaruse au declarat „teroriști” o serie de politicieni din opoziție, inclusiv liderul opoziției în exil Sviatlana Tsikhanouskaya.

Institutele de analiză politică și economică cu sediul în afara Belarusului estimează între 100 000 și 300 000 de persoane care au părăsit Belarusul din motive politice începând din 2020.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *