Belarus, sub presiunea Rusiei de a intra în război

O activitate militară intensă în Belarus, în această săptămână, a atras atenția Ucrainei și Occidentului, ca un posibil semn că președintele Alexander Lukașenko ar putea să-și angajeze armata în sprijinul efortului de război al Rusiei în Ucraina.

Belarus, la un pas să intre în război alături de Rusia?

Lukașenko a ordonat ca trupele belaruse să se desfășoare alături de forțele rusești în apropierea graniței cu Ucraina, iar Ministerul Apărării de la Minsk a declarat că sunt în curs ”exerciții de pregătire pentru luptă”. Marți, Ministerul de Interne a organizat exerciții ”de eliminare a grupurilor de sabotaj”, în apropiere de Yelsk, la numai 20 km de granița cu Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut G7 să inițieze o misiune de observatori internaționali, în apropierea graniței, în timp ce Franța a avertizat Belarus că s-ar putea confrunta cu mai multe sancțiuni occidentale dacă își adâncește implicarea în Ucraina.

Belarus a fost folosită ca rampă de lansare pentru invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, dar apoi nu s-a alăturat direct luptelor. Analiștii spun că Lukașenko nu ar avea altă opțiune decât să se conformeze, dacă președintele rus, Vladimir Putin, i-ar cere să intre în război, într-un moment în care Moscova se resimte după o serie de înfrângeri și se confruntă cu critici publice fără precedent pentru eșecurile generalilor săi.

Dar analiștii sunt sceptici că intervenția Belarusului ar putea schimba prea mult lucrurile. Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice, forțele sale armate numără doar 48.000 de oameni și nu au purtat niciun război în cei peste 30 de ani de independență, de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

„Nu este o forță armată testată în luptă”, a declarat Samir Puri, autorul cărții „Russia’s Road to War with Ukraine”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *