Belarus restricționează accesul în regiunea de la granița cu Ucraina și Rusia

Belarus a emis miercuri o hotărâre prin care a restricționat temporar accesul în anumite părți din regiunea sud-estică Gomel, care se învecinează cu Ucraina și Rusia, notează Reuters.

Guvernul a precizat pe site-ul său de internet că va „restricționa temporar intrarea, șederea temporară și circulația în zona de frontieră din cadrul districtelor Loevsky, Braginsky și Khoiniki din regiunea Gomel”.

Forțele rusești au folosit Belarusul ca platformă de lansare pentru atacul lor eșuat asupra capitalei ucrainene Kiev în februarie, iar în ultimele luni a crescut activitatea militară rusă și belarusă. Guvernul nu a indicat cât va dura restricția, dar a precizat că nu se aplică oficialilor, precum și lucrătorilor și rezidenților din zonele respective.

Belarus a început să organizeze ceea ce a numit exerciții antisabotaj în regiunea Gomel la 11 octombrie. Militarii ruși au sosit în Belarus patru zile mai târziu pentru a se alătura unei grupări regionale pe care vecinii au înființat-o.

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat luni Belarusul, prima sa deplasare în această țară din 2019, ceea ce a stârnit temeri la Kiev că intenționează să exercite presiuni asupra fostului aliat sovietic al Rusiei pentru a deschide un nou front de invazie împotriva Ucrainei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *