Belarus: Lukaşenko, absent de la o ceremonie națională

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu a participat duminică la festivităţi naţionale, în contextul în care starea sa de sănătate face obiectul unor speculaţii, notează France Presse, potrivit Agerpres.

Lukaşenko, în vârstă de 68 de ani, nu a fost văzut în public de marţi, în ziua în care a plecat la Moscova pentru a participa la comemorările înfrângerii Germaniei naziste în 1945.

Mulţi jurnalişti au remarcat că Lukaşenko părea obosit şi că nu a participat la un dejun oferit de preşedintele rus Vladimir Putin şi la care au luat parte liderii Armeniei şi din ţări ale Asiei Centrale.

Renunțând la tradiţie, Lukaşenko nu s-a mai adresat nici veteranilor de război belaruşi la 9 mai. Purtătorul său de cuvânt nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Duminică, Belarusul, fostă republica sovietică, a adus omagiu celor trei simboluri naţionale, între care steagul şi imnul său.

Într-o piaţă centrală din Minsk, prim-ministrul Roman Golovcenko i-a felicitat pe belaruşi în numele lui Lukaşenko, în timpul unei ceremonii televizate.

La putere din 1994, Lukaşenko a fost reales în 2020 la sfârşitul unor alegeri prezidenţiale care au scos în stradă zeci de mii de persoane.

Aliat cu Putin, Lukaşenko i-a permis acestuia să-i folosească teritoriul pentru a-şi conduce ofensiva asupra Kievului anul trecut sau pentru a efectua lovituri, potrivit autorităţilor ucrainene, aminteşte AFP.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *