De 30 de ani la putere, Lukașenko și-a anunțat candidatura

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Anunțul său a fost făcut, duminică, în ziua alegerilor parlamentare. „Voi candida în 2025”, a spus Lukașenko, potrivit Agerpres.

El se află la conducerea țării din 1994 și ultima dată a fost ales în 2020. După realegerea sa, Aleksandr Lukașenko a reprimat protestele fără precedent ale opoziţiei.

Sute de persoane au fost trimise la închisoare, iar alte mii forţate să plece în exil.

La alegerile legislative de duminică, nici un membru al opoziţiei nu a putut participa. Liderii din exil ai opoziţiei au cerut populaţiei să boicoteze votul.

ONG-ul Viasna, al cărei fondator şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, Ales Bialiaţki, ispăşeşte în închisoare o pedeapsă de zece ani, a făcut cunoscut faptul că în Belarus există 1.419 deţinuţi politici.

”Este imposibil să organizezi un vot liber şi corect într-un climat de frică şi cu peste 1.400 de prizonieri politici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Liderul opoziţiei în exil, Svetlana Tihanovskaia, a denunțat, la rândul său, alegerile de duminică.

Belarus, ţară aflată sub sancţiuni occidentale, este principalul aliat al Rusiei, căreia i-a pus la dispoziţie teritoriul în februarie 2022, pentru a iniţia invadarea Ucrainei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *