Regimul belarus începe procesul împotriva liderului opoziției

Procesul împotriva liderului opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a început marți la Minsk, în absența acesteia. Potrivit agenției de presă Belta, Tsikhanouskaya se confruntă cu acuzații care includ înaltă trădare, „conspirație pentru a prelua puterea” și crearea și conducerea unei organizații extremiste.

După arestarea soțului acesteia în cadrul alegerilor prezidențiale din 2020, Tsikhanouskaya a candidat la rândul ei pentru funcția de președinte.

În urma publicării rezultatelor alegerilor, aceasta a fugit în capitala Lituaniei, Vilnius, și a devenit șefa opoziției în exil după ce comisia electorală din Minsk a anunțat victoria frauduloasă a lui Alexander Lukașenko.

Luni, Tsikhanouskaya a declarat pentru agenția de presă Reuters că: „În Belarus nu există procese cinstite. Trăim într-o țară fără legi, așa că procesul de mâine va fi o farsă și un spectacol, dar nu o justiție reală”.

Cu o zi înainte de începerea procesului acesteia, Belarus a adus noi acuzații și împotriva soțului lui Tsikhanouskaya, Siarhei Tsikhanouski.

Tot luni, Minsk a început procesul lui Andrzej Poczobut, un jurnalist și activist care face parte și din minoritatea etnică poloneză din Belarus. Tsikhanouskaya a numit procesul unul la fel de „rușinos” și a cerut eliberarea imediată a lui Poczobut.

Belarus l-a judecat pe activistul pentru drepturile omului și câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace Ales Bialiatski, sub acuzația de finanțare a protestelor și contrabandă de bani. Acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 12 ani.

Activiștii pentru drepturile omului estimează că aproximativ 1.500 de persoane din Belarus sunt în închisoare pentru acuzații motivate politic.

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *