Belarus a început exerciții militare la granița cu Polonia și Lituania

Belarus a început exerciții militare în apropierea graniței sale cu Polonia și Lituania, pe măsură ce cresc tensiunile cu cele două țări membre NATO din cauza mercenarilor Wagner care s-au mutat în Belarus, scrie The Guardian.

Ministerul apărării din Belarus a declarat că exercițiile – care au început încă de ieri – se bazează pe experiențe din „operațiunea militară specială”, termenul pe care Rusia îl folosește pentru războiul său din Ucraina.

Potrivit ministerul din Belarus, excercițiile includ „folosirea dronelor, precum și interacțiunea strânsă a unităților de tancuri și puști motorizate cu unități ale altor ramuri ale forțelor armate”.

Exercițiile militare au loc în regiunea Grodno din Belarus, lângă așa-numitul coridor Suwalki – care leagă cele trei state baltice Lituania, Letonia și Estonia, cu restul alianței NATO și separă Belarus de Kaliningrad, o exclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care nu are nicio legătură terestră cu Rusia.

Analiștii militari din vest au privit de mult timp coridorul Suwalki ca pe o potențială zonă de conflict în orice confruntare dintre Rusia și NATO.

Atât Polonia, cât și Lituania au sporit securitatea la frontieră, de când luptătorii Wagner au sosit în Belarus, aliat al Rusiei, în baza unui acord care a pus capăt rebeliunii lor armate la sfârșitul lunii iunie.

Se apreciază că aproximativ 7.000 de luptători Wagner s-ar afla într-o tabără aproape de Asipovichy, un oraș la 230 km nord de granița cu Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *