Belarus belicos: Minskul începe exerciţii militare la granița cu Polonia

Belarus a început, astăzi, exerciţii militare în mai multe regiuni ale țării – în capitala Minsk şi la Vitebsk, o regiune din nord-estul ţării, precum și în vest, în apropiere de frontiera cu Polonia, a anunţat joi Ministerul Apărării belarus, citat de Reuters.

Exerciţiile sunt programate să aibă loc până pe 14 septembrie și vizează antrenamente pentru eliberarea teritoriului ocupat temporar de un inamic convenţional şi recăpătarea controlului asupra regiunilor de frontieră, specifică instituţia de apărare de la Minsk, informează Agerpres.

Potrivit ministerului, numărul de trupe şi de echipamente militare care sunt implicate în exercițiile militare nu ar necesita trimiterea unei notificări Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în conformitate cu regulile organizaţiei de securitate paneuropene.

În luna mai, la o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin, președintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că Polonia şi NATO intenţionează să dezmembreze Ucraina şi să ajute la acapararea vestului acestei țări, aşa cum a fost înainte de 1939. Varșovia a respins această ipoteză, Polonia fiind, de altfel, unul dintre principalii susținători ai Ucrainei.

În lunile iunie și iulie, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat, de asemenea, crearea unui comandament militar pentru zona de sud a ţării, care este situată la graniţa cu Ucraina. Belarusul a efectuat atunci exerciții militare în regiuni învecinate cu Ucraina și Rusia.

Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, a declarat, în luna martie, că forțele sale armate nu iau parte la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, dar a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul ţării sale pentru deplasarea de trupe militare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *