Belarus instituie pedeapsa cu moartea pentru înaltă trădare

Liderul belarus Alexandru Lukașenko a aprobat un proiect de lege care introduce pedeapsa capitală pentru oficialii de stat și militarii condamnați pentru înaltă trădare.

Modificările aduse codului penal prevăd condamnarea la moarte a oficialilor și militarilor despre care se consideră că au cauzat „daune ireparabile” securității naționale a Belarusului.

Noua lege face parte dintr-o amplă modificare adusă codului penal, menită să întărească lupta Belarusului împotriva „crimelor de orientare extremistă și anti-statală”.

De asemenea, Lukașenko a introdus pedepse pentru „propaganda teroristă, discreditarea forțelor armate și unităților paramilitare și încălcarea regulilor de protejare a secretelor de stat”, copiind astfel legislația represivă a principalului aliat al Belarusului, Rusia.

Lukașenko conduce Belarus cu mână de fier de aproape trei decenii, reprimând brutal disidența.

În cea mai recentă mișcare de acest fel, autoritățile din Belarus au început o campanie de represiune împotriva demonstranților care au protestat împotriva realegerii sale din august 2020, printr-un scrutin pe care opoziția și Occidentul l-au denunțat ca fiind fraudat. La acea vreme, poliția a reținut și a agresat peste 35.000 de oameni.

Luni, un tribunal din Belarus l-a condamnat pe principalul contestatar al lui Lukașenko în alegeri, liderul opoziției, aflat în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, la 15 ani de închisoare, sub acuzația de conspirație pentru răsturnarea guvernului.

De asemenea, cel mai proeminent avocat al drepturilor omului din țară și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, Ales Bialiatski, a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *