China avertizează împotriva ”extinderii nesăbuite a alianțelor militare” în Asia-Pacific

Marți, ministrul de externe chinez, Wang Yi, a emis o avertizare clară împotriva „extinderii nesăbuite a alianțelor militare”, în timp ce Statele Unite și-au consolidat parteneriatele de securitate în regiunea Asia-Pacific, conform informațiilor furnizate de France Presse.

La o conferință de presă în capitala chineză, Wang Yi a declarat că Beijingul se va opune oricărei extinderi a alianțelor militare care ar diminua spațiul de securitate al altor țări. Cu toate acestea, ministrul de externe nu a specificat la ce țări se referă.

Această poziție a Beijingului nu este nouă, China avertizând cu mult timp înainte că încercarea de a stabili o alianță militară similară cu NATO în regiunea Asia-Pacific ar putea genera conflicte, a subliniat AFP.

De asemenea, China a sugerat că expansiunea rapidă a NATO în Europa de Est a contribuit parțial la invazia rusă a Ucrainei, o acțiune pe care Beijingul a refuzat să o condamne.

În ceea ce privește întâlnirea dintre președintele Xi Jinping și omologul său american Joe Biden, care ar trebui să aibă loc în cadrul summitului Asia-Pacific (APEC) din San Francisco, între 14 și 16 noiembrie, Wang Yi a rămas rezervat. Acesta a declarat că „suntem în contact cu toate părțile și vom face un anunț oficial în timp util”.

Pe lângă aceste aspecte, Wang Yi a dezvăluit obiectivele de politică externă ale Chinei pentru următorii ani. China urmărește „construirea unei comunități globale cu un viitor comun”, conform unui document publicat de agenția oficială de presă Xinhua (China Nouă). Cu toate acestea, documentul a subliniat că acest obiectiv nu poate fi atins peste noapte și că realizarea acestuia va fi dificilă.

De asemenea, documentul a reiterat poziția Chinei referitoare la războiul din Ucraina, subliniind că Beijingul nu a condamnat acțiunile Rusiei, ceea ce a generat preocupări în rândul puterilor occidentale care cred că aceste poziții ar putea permite Rusiei să mențină o parte semnificativă din teritoriul ocupat în Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *