BCE majorează dobânzile pentru a combate inflația

Într-un nou efort de a combate inflația, Consiliul de Administrație al Băncii Centrale Europene (BCE) a decis să majoreze trei rate cheie de dobândă cu 25 de puncte de bază.

Decizia vine după evaluarea, de către Consiliu, a perspectivelor de inflație pe termen mediu. Acesta a indicat că, în pofida unei scăderi recente a inflației, presiunile subiacente asupra prețurilor rămân solide. Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare, precum și ratele dobânzii pentru facilitățile de creditare marginală și de depozit, vor fi majorate începând cu data de 10 mai 2023.

Viitoarele decizii ale BCE vor asigura faptul că ratele de dobândă vor fi menținute la niveluri suficient de restrictive pentru a realiza o revenire rapidă a inflației la obiectivul mediu de 2%. Consiliul va continua să urmeze o abordare bazată pe date pentru a determina nivelul și durata adecvată a restricțiilor.

În paralel cu această decizie, BCE va continua reducerea programului său de achiziții de active (APP) într-un ritm planificat, în timp ce va înceta reinvestirea acestuia începând din iulie 2023. Cu toate acestea, Programul de Achiziții de Urgență din cauza Pandemiei (PEPP) va continua să reinvestească plățile principale din valorile mobiliare până cel puțin la sfârșitul anului 2024. BCE se va asigura că gestionarea portofoliului PEPP nu va interfera cu politica monetară.

Această decizie vine în contextul unei inflații puternice care a dus la creșterea prețurilor și la scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor. BCE a subliniat că arsenalul său de instrumente de politică monetară este complet echipat pentru a furniza sprijin de lichiditate sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *