Germania se bazează pe terminalele GNL, în această iarnă

Când președintele rus Vladimir Putin a închis robinetele de gaz în Europa, Germania s-a temut mai mult decât alte țări europene de o iarnă cu pene de curent. Miniștrii au făcut eforturi pentru a asigura aprovizionarea alternativă, evidențiază o analiză BBC.

Strategia asamblată în grabă a Germaniei de a se descurca fără gaz rusesc pare, deocamdată, să funcționeze. Nu numai că depozitele de gaze ale țării sunt pline, rezultat al unei operațiuni frenetice și costisitoare de achiziții de pe piețele mondiale, dar, la Marea Nordului, inginerii tocmai au terminat de construit, în timp record, primul terminal de import al țării pentru gaze naturale lichefiate (GNL).

 GNL este gaz răcit până la forma lichidă pentru a-i reduce volumul și a-l face mai ușor de transportat. Este apoi retransformat în gaz la destinație.

Germania este renumită pentru birocrația sa, așa că acest tip de proiect ar fi durat în mod normal câțiva ani, dar autoritățile au redus birocrația pentru a permite finalizarea lui. Cea mai importantă parte a terminalului, o „unitate plutitoare de stocare și regazificare”, mai trebuie atașată.

Dar, în câteva săptămâni, navele cu GNL din țări precum SUA, Norvegia sau Emiratele Arabe Unite și-ar putea livra încărcătura în portul Wilhelmshaven.

blank
Portul Wilhelmshaven

Operatorul terminalului, Uniper, care acum este aproape în întregime controlat de guvernul german, nu oferă detalii în privința furnizorilor, dar insistă că există contracte în vigoare.

Germania mare are planificate alte cinci terminale GNL, iar majoritatea ar trebui finalizate anul viitor.

Cu doar un an în urmă, contractele  pentru gazele rusești au furnizat Germaniei 60% din gazul natural, în mare parte prin conducta Nordstream. Înainte de invazia rusă în Ucraina, guvernul german anticipa deschiderea conductei Nordstream 2, care ar fi dublat cantitatea de gaz rusesc care intra în Europa prin Germania.

Astăzi, potrivit agenției federale de rețea energetică, Germania se descurcă fără livrări de gaze rusești. Dar, pentru a evita penuria în timpul iernii, experții spun că terminalele GNL trebuie să intre în funcțiune la începutul anului viitor, iar consumul de gaz trebuie redus cu 20%.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *