Băncile rusești – profituri record în 2023, după declinul din 2022

Banca Centrală a Rusiei a anunțat astăzi că băncile rusești au înregistrat profituri record în anul trecut, totalizând 3.300 miliarde de ruble (36,96 miliarde de dolari).

Această performanță vine în urma majorării creditelor ipotecare, de consum și a celor acordate companiilor, semnificând o redresare a sectorului bancar după declinul din 2022, cauzat de sancțiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

În 2022, profiturile băncilor rusești au înregistrat o scădere drastică de aproape 90%, ca urmare a sancțiunilor impuse sectorului financiar rusesc. Însă, în 2023, creșterea marjei nete a dobânzilor, în contextul majorării cheltuielilor pentru apărare, a contribuit semnificativ la redresarea acestui sector.

Alexander Danilov, directorul Departamentului de Reglementare din cadrul Băncii Centrale a Rusiei, estimează că anul acesta profiturile băncilor rusești vor cunoaște o micșorare, situându-se între 2.300 și 2.800 miliarde de ruble. Acest avertisment vine în contextul în care Banca Centrală a majorat rata dobânzii la 16% în ultima ședință din decembrie, iar analiștii prognozează că dobânzile vor rămâne ridicate, situându-se peste 10% în acest an.

Creșterea semnificativă a portofoliului băncilor în ceea ce privește creditele ipotecare, cu o creștere record de 34,5% în 2023, a fost însoțită de majorări de 20,1% pentru creditele de consum și de 15,7% pentru cele acordate companiilor.

Datele furnizate de Banca Centrală a Rusiei indică și o reducere a creditării în valută cu 3,1 miliarde de dolari în anul trecut, după ce în 2022 se înregistrase o scădere cu 30,2 miliarde de dolari.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *