Banca elvețiană Credit Suisse, vinovată în urma acuzațiilor de spălare de bani

Credit Suisse a fost găsit vinovată și a fost amendată pentru implicarea în spălarea de bani în legătură cu o rețea de trafic de droguri din Bulgaria. Tribunalul penal elvețian a constatat că banca nu a făcut suficient pentru a împiedica membrii sindicatului infracțional să profite de pe urma traficului de cocaină în Europa.

Credit Suisse, vinovată de spălare de bani

Banca a fost amendată cu aproximativ 1,7 milioane de lire sterline și obligată să plătească 15 milioane de lire sterline guvernului elvețian. Banca neagă orice abatere și a declarat că va face apel împotriva acestei hotărâri. O fostă jucătoare de tenis din Bulgaria, Elena Pampoulova-Bergomi, care a lucrat o perioadă la bancă, a fost găsită vinovată de spălare de bani de către cea mai înaltă instanță penală din Elveția și a primit o pedeapsă de 20 de luni de închisoare cu suspendare. Amenda de 1,7 milioane de lire sterline pe care a primit-o a fost, de asemenea, suspendată.

Instanța a audiat probe privind rolul băncii în acceptarea de depozite bancare în valoare de milioane de euro între 2004 și 2008, despre care a spus că a fost plină de semnale de alarmă. Procurorii au declarat că Pampoulova-Bergomi a construit o relație financiară informală cu fosta luptătoare bulgară Evelin Banev, care a fost o figură importantă într-o rețea europeană de contrabandă cu cocaină. Instanța a auzit că fosta jucătoare de tenis a colectat în mod regulat pungi „pline de bani”, unele dintre ele ridicându-se la echivalentul a 400.000 de lire sterline, de la persoane cunoscute.

„Instanța a constatat deficiențe în cadrul băncii în ceea ce privește gestionarea relațiilor clienților cu organizația criminală. Aceste deficiențe au permis retragerea activelor organizației criminale”, a scris tribunalul într-o declarație.

Prima bancă din Elveția implicată într-o astfel de procedură

Instanța elvețiană a audiat, de asemenea, mărturii legate de activitățile bandei de traficanți de droguri, inclusiv crime. Credit Suisse este a doua cea mai mare bancă din Elveția și neagă comiterea de infracțiuni. Este pentru prima dată când o bancă elvețiană face obiectul unei astfel de proceduri penale. Într-o declarație, banca a scris că „își testează în permanență cadrul de combatere a spălării banilor și că l-a consolidat în timp, în conformitate cu standardele de reglementare în evoluție”. Acțiunile Credit Suisse au scăzut luni după-amiază cu 0,7% la tranzacționare, dar au încheiat ziua în creștere cu 0,4%.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Twitter

Facebook

Comentarii