Banca Centrală Europeană estimează că prețurile în creștere ale petrolului vor afecta PIB-ul țărilor cu aproximativ 1%

O creștere permanentă a prețurilor petrolului va reduce producția potențială a zonei euro cu aproximativ 1% pe parcursul viitorilor patru ani, o lovitură ce ar putea fi prevenită de tranziția ecologică, a declarat luni Banca Centrală Europeană.

Teoria economică sugerează că prețurile permanent mai ridicate ale petrolului reduc treptat productivitatea și capacitatea economiei de a crește, creând astfel condițiile perfecte pentru o inflație mai mare.

Cu toate acestea cercetările empirice privind șocul petrolier din anii 1970 arată că economiile se pot adapta în timp, de exemplu, prin reducerea dependenței acestora de combustibili fosili.

Folosind propriul model de prognoză, BCE a constatat că o creștere de 1% a prețului petrolului ar reduce potențialul de creștere al zonei euro cu aproximativ -0,02% pe termen mediu.

Presupunând o creștere cu 40% a prețului petrolului în următorii patru ani, comparativ cu 2017-2020, BCE a concluzionat că producția potențială în zona euro va fi redusă cu 0,8% în acea perioadă.

„Acest fapt constituie un șoc oarecum limitat, care ar trebui privit în contextul creșterii cumulative a producției potențiale, estimată de Comisia Europeană la aproximativ 5,2% în următorii patru ani”, economiștii Julien Le Roux, Bela Szörfi și Marco. Weißler a scris într-un articol.

Acest lucru se bazează pe prețurile pieței petrolului utilizate în previziunile economice ale BCE din iunie, care au stabilit un baril de țiței Brent la 105,8 dolari în 2022.

Prin redresarea „În special, a transportului și a consumului de energie al gospodăriilor, putem preveni această scădere prin alternative verzi viabile care sunt mult mai puțin dependente de petrol”, a spus BCE.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *