Azerbaijan afirmă că a înăbușit un atac armean în apropiere de Nagorno-Karabah

Azerbaijan a declarat că forțele sale au reprimat un atac armean în apropierea enclavei disputate Nagorno-Karabah, ceea ce a determinat apeluri internaționale pentru încetarea luptelor într-o regiune care a fost un punct fierbinte timp de 30 de ani.

Nagorno-Karabah s-a desprins de Azerbaidjan cu sprijinul Armeniei după un conflict sângeros post-sovietic la începutul anilor 1990. În 2020, Azerbaidjanul și Armenia au purtat un război pentru această regiune, iar Baku a reușit să recucerească o parte din teritoriul controlat de separatiști.

Azerbaijan acuză un atac armean

În conformitate cu termenii unei încetări a focului ulterioare, forțele ruse de menținere a păcii au fost trimise pentru a proteja restul teritoriului deținut de separatiști. Ambele părți se acuză reciproc de încălcări, iar în ultimele zile au izbucnit violențe. Miercuri, Ministerul azer al Apărării a declarat că Armenia a încălcat grav încetarea focului prin comiterea unui act de sabotaj care a ucis un soldat.

În plus, Baku a declarat că forțele sale au respins o tentativă armeană de a cuceri un deal dintr-o zonă controlată de forțele ruse de menținere a păcii. A cerut dezarmarea „formațiunilor armenești ilegale” din jurul teritoriului disputat și a mai spus că a preluat controlul asupra mai multor înălțimi strategice din regiune.

Între timp, Armenia a făcut apel la comunitatea internațională să ajute la oprirea „acțiunilor agresive” ale Azerbaijanului după reaprinderea focului și a acuzat Baku de încălcarea încetării focului. Anterior, autoritățile separatiste din teritoriu au declarat o mobilizare parțială. Ministerul rus al Apărării a declarat că situația din Nagorno-Karabah și din împrejurimi se deteriorează, potrivit presei ruse.

Uniunea Europeană a cerut „încetarea imediată a ostilităților” între forțele azere și armene din Nagorno-Karabah.

„Este esențial să de-escaladăm situația, să respectăm pe deplin încetarea focului și să ne întoarcem la masa negocierilor pentru a căuta soluții”, a declarat purtătorul de cuvânt al șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, într-un comunicat.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

75 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *