Azerbaidjanul va exporta 12 miliarde metri cubi de gaze naturale în Europa

Azerbaidjan a exportat anul trecut în Europa o cantitate de gaze naturale de 11,4 miliarde metri cubi şi, în 2023, se estimează că volumul va depăşi 12 miliarde metri cubi, a declarat, astăzi, ministrul adjunct al Energiei din această țară, la Romanian International Gas Conference – RIGC 2023.

„Azerbaidjan este o ţară care şi-a asigurat securitatea energetică pe termen lung 100% şi contribuie constant la diversificarea aprovizionării cu energie şi la securitatea energetică Europei. În iulie 2022, Azerbaidjan şi Uniunea Europeană au semnat un protocol, un memorandum de înţelegere, un parteneriat strategic în domeniul energiei. De atunci încoace am avut contacte intense cu Comisia Europeană şi cu instituţiile financiare internaţionale pentru a finanţa o extindere a coridorului de gaze şi pentru a-i asigura pe cumpărătorii din Europa că au cantităţi de gaze la dispoziţie pentru această infrastructură”, a declarat ministrul Samir Valiyev.

Italia, România, Ungaria, Slovacia, Moldova, Grecia, Cehia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina sunt ţările care au solicitat aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan pe termen lung, a mai spus oficialul azer.

De asemenea, acesta reamintit că, în 2023, compania de stat a Azerbaidjanului a semnat contracte de livrări de gaze cu România şi Ungaria şi a început să exporte gaze şi în ţările balcanice prin Bulgaria. Totodată, au început să fie căutate alternative la infrastructură pentru a creşte cantităţile livrate pe piaţa europeană.

Facebook

Comentarii

40 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *