Azerbaidjanul atacă iar în Nagorno-Karabah

Ministerul Apărării din Azerbaidjan anunță că a început operațiuni „antiteroriste” în zonele din Nagorno-Karabah aflate sub control armean. Premierul armean acuză Azerbaidjanul că „vizează curățarea etnică”.

Tensiunile în Caucazul de Sud sunt crescute de luni de zile în jurul enclavei separatiste, recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului. S-au auzit sirene de raid aerian și foc de mortiere în orașul principal al Karabakhului. Unsprezece polițiști și civili azeri au fost uciși într-o explozie de mină.

Oficialii apărării din regiunea separatistă au declarat că armata azeră a „încălcat încetarea focului de-a lungul întregii linii de contact cu loviturile de artilerie cu rachete”. Alți reprezentanți ai Karabakhului au vorbit despre o „ofensivă militară la scară largă”.

Cei doi vecini, Azerbaidjan și Armenia, au intrat în război de două ori pentru Nagorno-Karabah, mai întâi la începutul anilor 1990, după căderea Uniunii Sovietice, și din nou în 2020.

În urmă cu trei ani, Azerbaidjanul a recucerit teritoriile din Karabakh și din jurul lor, care erau deținute de Armenia din 1994.

Din decembrie, Azerbaidjanul a blocat efectiv singura rută către enclava din Armenia, cunoscută sub numele de Coridorul Lachin.

Ministerul Apărării de la Baku a acuzat marți forțele armene de „bombardarea sistematică” a pozițiilor armatei sale și a spus că a răspuns prin lansarea de „activități locale, antiteroriste… pentru a dezarma și a asigura retragerea formațiunilor forțelor armate ale Armeniei din teritoriile noastre”.

Acesta a insistat că nu vizează civili sau clădiri civile „doar țintele militare legitime sunt incapacitate de folosirea armelor de înaltă precizie”.

Într-o scurtă intervenție televizată, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a respins afirmațiile conform cărora armata sa ar fi fost implicată și a acuzat Azerbaidjanul că a lansat „o operațiune la sol, care vizează curățarea etnică a armenilor din Karabakh”.

Lovituri de artilerie și focuri de armă s-au auzit marți din capitala regională, Khankendi, numită de armeni Stepanakert.

Se estimează că 120.000 de etnici armeni trăiesc în enclava muntoasă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *