Azerbaidjanul anulează discuțiile cu Armenia

Președintele Ilham Aliyev a declarat vineri că Azerbaidjanul nu dorește ca Franța să participe la discuțiile sale de pace cu Armenia și a anulat o întâlnire în patru cu președintele francez Emmanuel Macron și cu șeful Consiliului European Charles Michel, care urma să aibă loc la Bruxelles pe 7 decembrie. Aliyev l-a acuzat pe prim-ministrul armean Nikol Pashinyan că încearcă să submineze următoarea etapă a negocierilor, insistând că Franța trebuie să fie un intermediar.

Aliyev a declarat că Macron a „atacat” și „insultat” Baku și că nu ar trebui să acționeze ca intermediar. Conflictul a reizbucnit în septembrie între cele două foste țări ex-sovietice, în disputa lor veche de zeci de ani asupra enclavei Nagorno-Karabah – recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar controlată în mare parte de etnicii armeni, cu sprijinul Erevanului.

Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă de declanșarea ultimelor lupte, în care Armenia a declarat că Azerbaidjanul a ocupat așezări din interiorul granițelor armene.

La sfârșitul lui septembrie s-a convenit asupra unei încetări a focului, iar luna trecută, la Praga, cele două țări au convenit să permită instalarea unei misiuni civile a UE la granița lor.

„Macron a atacat Azerbaidjanul și ne-a acuzat în ceea ce nu am făcut”, a declarat Aliyev la o conferință la Baku. El a spus că liderul francez a adoptat o „poziție anti-Azerbaidjan”: „Este clar că, în aceste circumstanțe, cu această atitudine, Franța nu poate face parte din procesul de pace dintre Azerbaidjan și Armenia”, conform liderului azer.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *