Az USA 2 milliárd dollárt kölcsönöz Lengyelországnak a hadsereg modernizálására

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma hivatalosan bejelentette, hogy 2 milliárd dollár értékű kölcsönt nyújt Lengyelországnak a hadsereg modernizálására tett erőfeszítéseinek támogatására. A minisztérium honlapján ma megjelent sajtóközlemény kiemeli a két ország közötti szilárd szövetség fontosságát, valamint Lengyelország hozzájárulását a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez.

Lengyelország, az Egyesült Államok egyik fő szövetségese, kiterjedt fegyveres erők modernizációs programját hajtja végre, amelynek része a legkorszerűbb amerikai katonai felszerelések beszerzése. Ide tartoznak az F-35-ös repülőgépek, a Patriot rakétarendszerek és az Abrams harckocsik. Lengyelország jelenleg a GDP 4%-át fordítja a védelemre, vezető szerepet tölt be az észak-atlanti szövetségben.

Az amerikai hitel az FMF (Foreign Military Fund) program része, amely lehetővé teszi, hogy a forrásokat kizárólag az Egyesült Államokban gyártott katonai felszerelések vásárlására fordítsák. A modernizációs folyamat fellendítésére az USA 60 millió dolláros hitelkamattámogatást is nyújt.

Nem ez az első pénzügyi együttműködés az Egyesült Államok és Lengyelország között a védelem területén, az első kölcsönt 2023 szeptemberében jelentették be, és ennek értéke 2 milliárd dollár. Idén májusban Lengyelország a források jelentős részét aerosztát típusú radarrendszerek vásárlására fordította a Breaking Defense-en belüli források információi szerint.

A jelenlegi geopolitikai feszültségekkel, például Oroszország ukrajnai inváziójával összefüggésben Lengyelország fokozta a katonai felszerelések beszerzését, beleértve az Abrams tankokat, az Apache és Black Hawk helikoptereket, a HIMARS hordozórakétákat és a Patriot ütegeket, valamint az F-35-ös vadászgépeket. Ezzel párhuzamosan Lengyelország is folytatja az alternatív beszerzési lehetőségek – köztük a dél-koreai felszerelések – feltárását, hangsúlyozva nemzetbiztonsági elkötelezettségét és aktív hozzájárulását a nemzetközi védelmi szövetségekhez.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *