Az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyek drasztikus csökkenése

Az AFP által idézett jelentés szerint a Kieli Intézet, Németország kutatóintézete arról számolt be, hogy az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyek új ígérete az orosz invázió kezdete óta a legalacsonyabb szintet érte el.

Az Ukrajnának ígért és szállított katonai, pénzügyi és humanitárius segélyeket értékelő Kieli Intézet elemzése szerint a Nyugat támogatása jelentősen csökkent az európai és az Egyesült Államok politikai nézeteltérései miatt. Az augusztus-októberi időszakban a jövőre vonatkozó kötelezettségvállalások elérték a legalacsonyabb szintjüket, 87%-os csökkenést regisztrálva 2022 azonos időszakához képest, és mindössze 2,11 milliárd eurót értek el.

A támadóháború tavaly februári kezdete óta Ukrajna szövetségesei és jelentős nemzetközi pénzügyi szervezetek, így a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap csaknem 255 milliárd eurós segélyt ígértek. Ebből az összegből 182 milliárd eurót irányoztak elő rövid távra, amely már az idei év végére leszállított vagy tervezett. Ezek a kötelezettségvállalások 141 milliárd eurós pénzügyi támogatást, 16 milliárd eurós humanitárius segélyt és 98 milliárd euró katonai segélyt foglalnak magukban.

Az augusztus-októberi negyedévben a segélyek összértéke történelmi mélypontot ért el, és a Kieli Intézet által felügyelt 42 adományozó ország közül csak 20%-a tett új ígéretet. Az Európai Unió és az Egyesült Államok kötelezettségvállalásait „korlátozottnak” minősítették.

A Kieli Intézet arra figyelmeztet, hogy a kilátások „bizonytalanok”, mivel az Európai Uniótól várt nagyobb összeget még nem hagyták jóvá, és az Egyesült Államok támogatása csökkenőben van. Christoph Trebesch, a Kieli Intézet megfigyelőcsoportjának vezetője arra figyelmeztetett, hogy a késések megerősíthetik Vlagyimir Putyin orosz elnök pozícióját.

Az Európai Unió döntését nehezíti, hogy egyes országok vonakodnak nagyobb összegeket kiutalni, miközben az új amerikai csomagot a republikánusok blokkolják a kongresszusban. Ukrajna abban reménykedik, hogy hamarosan jóváhagyják az EU régóta bejelentett 50 milliárd eurós támogatási tervét, elkerülve ezzel Putyin pozíciójának megerősítését a térségben.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *