Az új amerikai törvény reményt ad a korrupció elleni globális küzdelemhez

A korrupció elleni globális küzdelem keretében a korrupcióellenes aktivisták szerte a világon reménykedve tekintenek az Egyesült Államokban elfogadott új törvényre, amely első ízben teszi lehetővé a korrupciós cselekményekben és kenőpénz elfogadásában részt vevő külföldi tisztviselők felelősségre vonását. Joe Biden elnök decemberben írta alá a törvényt, amely kiterjesztette a külföldi korrupciós gyakorlatokat célzó 1977-es törvény hatályát.

Egy prominens nigériai emberi jogi és korrupcióellenes kampányoló reményét fejezte ki, hogy az intézkedés „bizonyos fokú aggodalmat kelt” a vezetők körében, akik eddig úgy érezték, hogy „büntetlenség” védi őket. Scott Greytak, az egyesült államokbeli Transparency International igazgatója arra számít, hogy ez a törvény megváltoztatja a viselkedést, mert most egy külföldi kormány minden alkalmazottját figyelmeztetik, hogy az Egyesült Államok kormányának súlya rájuk nehezedhet.

Egy amerikai egyetem jogi szakértője azonban úgy véli, hogy az új rendelkezések inkább szimbolikusak, és más országokat is arra ösztönöznek, hogy hajtsák végre saját korrupcióellenes törvényeiket.

A növekvő korrupció globális kontextusában a Transparency International tegnap közzétette az éves észlelési indexet, amely rávilágít a jelenség súlyosbodására szerte a világon, beleértve a Nyugat-Európai Unió magas demokratikus színvonalú országait is. A korrupció megítélésében Románia 46 ponttal áll, csak Bulgáriát és Magyarországot előzi meg a korrupció megítélésében, ami hangsúlyozza, hogy hatékony intézkedésekre van szükség a jelenség leküzdésére.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *