Az ügyészek akcióba lépnek: Kihallgatták a volt igazságügyi minisztert

A magyar ügyészség nyomozást indított Magyar Péter, Orbán Viktor kormányának egykori munkatársa által közzétett hangfelvétel nyomán. A Reuters szerint Magyar azt állítja, hogy a felvétel bizonyítéka a magyar miniszterelnök kabinetfőnökének tanácsadóit érintő korrupciós ügybe való politikai beavatkozási kísérletnek.

A 43 éves Magyar Péter volt kormányközeli ügyvéd, Varga Judit igazságügyi miniszter volt férje kedden tette közzé azt a hangfelvételt, amely egy korrupciós ügyben történt állítólagos dokumentumok manipulálási kísérletéről szól.

Furcht Pál legfőbb ügyész megerősítette, hogy nyomozás folyik Magyar állításai miatt, amelyek a „vesztegetés bejelentésének elmulasztására” utalnak. Az ügyben a volt igazságügy-minisztert, Varga Juditot a legfőbb ügyész közlése szerint már meghallgatták.

A nyomozás széleskörű tiltakozást váltott ki, a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala után több ezren követelték Orbán lemondását a budapesti Parlament előtt.

A korrupciós ügy az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkárát, Volner Pált érinti, akit azzal vádolnak, hogy kenőpénzt fogadott el egy volt végrehajtói vezetőtől. Mindkét gyanúsított „nem bűnösnek” vallotta magát.

Az incidens politikailag érzékeny kontextusba került Orbán Viktor számára, a júniusi európai parlamenti választások előtt, valamint a közelmúltban egy szexuális zaklatással kapcsolatos kegyelem miatti botrány után, amely két kulcsfontosságú politikai szövetségesét buktatta meg.

A kormány képviselői a mai napig nem tettek nyilvános megjegyzést ezzel a botránnyal kapcsolatban.

Varga Judit a közelmúltban adott interjújában nem vitatta a hangfelvétel hitelességét, de megvádolta volt férjét, hogy ezzel megzsarolta, magánéletük részleteinek nyilvánosságra hozatalával fenyegetőzött. Varga hangsúlyozta, hogy az interjút azért adta, hogy megvédje családját, és elmondja az igazát.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *