Az Országgyűlés elutasította a franciaországi migrációs reformot

A francia nemzetgyűlés ma többségi szavazattal elutasította a migrációs reformjavaslatot, amely az Emmanuel Macron vezette elnöki kormány emblematikus kezdeményezése. A projektet kezdeményező belügyminiszter tegnap este, közvetlenül a szavazás után benyújtotta lemondását, de Macron elnök nem volt hajlandó elfogadni.

Riporterünk, Daniela Coman arról számol be, hogy az Országgyűlésben heves viták zajlottak, a parlamenti képviselők álláspontja pedig merőben ellentétes volt. A bal- és jobboldal – beleértve a szélsőségeiket is – összefogott a törvényjavaslat elutasítása mellett, azonnal leállítva a jogszabályi szöveg vizsgálatának folyamatát. Egyes kritikusok szerint a törvény túl szigorú a migránsokkal szemben, míg mások túlságosan megengedőnek tartották.

Macron elnök arra kérte a kormányfőt és a belügyminisztert, hogy sürgősen találjanak megoldást ezen a törvényi holtponton. Tegnap estére válságtanácskozást hívtak össze, amelyen a miniszterelnök és a szakterületért felelős miniszterek vettek részt. Küldetésük nem könnyű, hiszen a kormánynak csak relatív többsége van az Országgyűlésben, ami szükségessé teszi a politikai kompromisszumot, hogy ne gyengítse túlságosan a végrehajtó hatalom pozícióját.

A javasolt reform fő célja az illegális migráció visszaszorítása, a bűnöző külföldiek kiutasításának elősegítése, valamint a munkaerőhiányos területeken végzettek integrációjának javítása volt. Jelenleg több mint 5 millió külföldi él legálisan Franciaországban, ami az ország lakosságának 7,6%-át jelenti. További közel 700 ezren vannak illegális helyzetben, és több mint félmillióan rendelkeznek menekültstátusszal a hivatalos becslések szerint.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *