Az örmény bankok elhagyják az orosz Mir fizetési kártyákat

Pénteken az örmény bankok bejelentették, hogy szombattól nem fogadják el az orosz Mir fizetési kártyákat. Ez a döntés az orosz csapatok ukrajnai inváziója után Moszkvával szemben bevezetett nyugati szankciók nyomásának eredménye.

A szombaton életbe lépő lépés a Samsung Pay mobilfizetési rendszer e heti hasonló döntését követi.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának 2022. szeptemberi fenyegetését követően, amely szankciókra figyelmeztette a külföldi bankokat, ha elfogadják az orosz Mir rendszerrel történő tranzakciókat, az örmény pénzintézetek ezt a drasztikus döntést hozták.

A Mir kártyák, amelyeket 2015-ben fejlesztettek ki a Krím Oroszország általi annektálása miatt bevezetett első nyugati szankciókat követően, lehetővé tették az oroszok számára, hogy egyes külföldi országokban fizetéseket hajtsanak végre és pénzt vegyenek fel.

A nemzetközi média azt észleli, hogy nő a feszültség Örményország és Oroszország között, és hagyományos szövetségük egyre törékenyebbnek tűnik.

Az Oroszország elleni nyugati gazdasági szankciók bevezetése után az örmény bankok hatalmas tőkebeáramlást tapasztaltak Oroszországból, ami jelentős profitnövekedéshez vezetett.

Oroszok ezrei kerestek menedéket Örményországban, hogy elkerüljék az oroszországi elnyomást vagy az ukrán inváziós hadsereg mozgósítását.

Másrészt az örmény tisztviselők azzal vádolták Oroszországot, hogy az azeri fenyegetéssel szemben elhagyta őket, és nem avatkozott be az ellenséges offenzíva megakadályozása érdekében a vitatott Hegyi-Karabah tartományban.

Pénteken egy újabb fejleményként egy örmény tisztviselő bejelentette, hogy országa blokkolja a Vlagyimir Szolovjov orosz műsorszolgáltató adásait, akit az amerikai külügyminisztérium „a legerősebb Kreml-párti propagandistának” nevez.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *