Az izraeli telepek rekordnagyságú bővülése a megszállt palesztin területeken

Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főképviselője riasztó jelentésében pénteken kijelentette, hogy az izraeli telepek a megszállt palesztin területeken rekordszámúan bővültek, ami veszélyezteti az életképes palesztin állam minden gyakorlati lehetőségét.

A figyelmeztetés az izraeli telepek számának jelentős növekedésével összefüggésben hangzik, ami megsemmisítheti a független palesztin állam kilátásait.

A 16 oldalas, ENSZ megfigyelésen és egyéb forrásokon alapuló jelentés megállapította, hogy az elmúlt évben 2023 októberének végéig 24 300 új izraeli lakóegységet dokumentáltak a megszállt Ciszjordániában, ami a legmagasabb szám a megfigyelés 2017-es megkezdése óta.

Volker Turk hangsúlyozta, hogy az izraeli telepek bővítése egyenértékű a népesség-áthelyezéssel, háborús bűnnek minősítve. A Biden vezette amerikai adminisztráció a múlt hónapban a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek minősítette a településeket, miután Izrael új lakásterveket jelentett be a megszállt Ciszjordániában.

A jelentés arra is rámutatott, hogy jelentősen megnőtt az izraeli telepesek és az állam által a palesztinok ellen a megszállt Ciszjordániában elkövetett erőszak intenzitása, súlyossága és rendszeressége.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *