Az izraeli hadsereg megtámadta a Hamas vezérének, Ismail Haniyeh, házát a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy támadást indított a Gázai övezetben élő Hamas vezér, Ismail Haniyeh otthona ellen, azt állítva, hogy az „terrorista infrastruktúraként” funkcionált. Az épület, amelyet gyakran használtak a Hamas vezetőinek magas rangú találkozóhelyeként, vadászgépekkel támadták meg az IDF információi szerint.

Az izraeli védelmi erők azt állítják, hogy ebből az épületből támadtak civilek és izraeli katonák ellen. Az al-Shati menekülttáborban végrehajtott művelet során az IDF csapatai felfedeztek és megsemmisítettek egy fegyvertárat a Hamas tengeri erőinél, amely tartalmazott merülési felszereléseket, robbanószerkezeteket és fegyvereket.

A csapatok felfedezték robbanóöveket, robbanóanyaggal teli hordókat, páncéltörő rakétákat, kommunikációs eszközöket, valamint bizalmas információkat tartalmazó dokumentumokat. Az IDF kiemelte, hogy a művelet célja a lehetséges Hamas által jelentett terrorfenyegetések megelőzése volt.

Annak ellenére, hogy a támadás idején Haniyeh háza üres volt, a Hamas források szerint jelenleg Katarban él a családjával. Haniyeh vezető Hamas-tagok családjának többsége már nem él a Gázai övezetben.

Ismail Haniyeh, aki 1963-ban született az al-Shati menekülttáborban, 2021-ben erősítették meg a Hamas politikai irodájának elnökeként. Őt az iszlamista Hamas csoport általános vezetőjének tekintik, míg Jihya al-Sinwar a Hamas vezetője a Gázai övezetben.

A Hamas 1987-ben jött létre az izraeli megszállás elleni első palesztin felkelés idején, az egyiptomi Muszlim Testvériség egy ágaként. Politikai irodáját a szervezet döntéshozó testületének tekintik, amely 15 tagból áll.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *