Az izraeli hadsereg alagutat és fegyvereket fedezett fel a gázai Al Shifa kórházban

Az izraeli katonák egy olyan alagutat találtak, melyet a Hamasz harcosai használtak fel a gázai Al Shifa kórház területén, az hadsereg közlése szerint. Videofelvételek egy bejáratot mutatnak az alagútban, ami a Gáza legnagyobb kórházának külső területén található. Az izraeli hadsereg továbbá egy járművet is talált a kórház területén, mely jelentős mennyiségű fegyvert tartalmazott.

Benjamin Netanyahu miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy Izrael „erős jelekkel rendelkezik” arra vonatkozóan, hogy foglyokat tartottak a gázai főkórházban, ami az izraeli erők beavatkozásának egyik indoka volt. A Hamasz elutasította az állításokat, azokat „nyilvánvalóan hamis narratívának” nevezve.

Az Egyesült Államok azt nyilatkozta, hogy bízik azon, hogy saját hírszerző ügynökségei helyes értékelést adtak a Hamasz tevékenységeiről az Al Shifa kórházban. Míg az izraeli tisztségviselők azt állították, hogy a Hamasz tartotta fogva azokat a túszokat, akiket az október 7-i támadáskor ejtettek, az emberi jogokat figyelő szervezetek, mint a Human Rights Watch, hangsúlyozták, hogy a kórházak különleges védelmet élveznek a nemzetközi humanitárius jog alapján.

Az EU arra szólította fel Izraelt, hogy tegyen többet a Gáza civileinek védelmében, míg az ENSZ menekültügyi ügynöksége figyelmeztetett, hogy az üzemanyag hiánya veszélyezteti az emberek életét. A Gázai terület két telekommunikációs vállalata közölte, hogy az összes energiaforrásuk elfogyott, ezért minden szolgáltatásukat leállították.

A palesztin civilek szenvedik meg leginkább az elmúlt hetekben Izrael által indított katonai kampány következményeit, melyet válaszul a Hamasz október 7-i támadására indítottak, mely állításaik szerint 1200 embert ölt meg, többségüket polgárokat.

Az ENSZ szerint megbízható források szerint a Gáza egészségügyi hatóságai szerint legalább 11 500 ember halt meg az izraeli bombázások és a területre történő invázió során, ebből több mint 4700 gyermek.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *