Az Európai Tanács elnöke arra szólítja fel az EU vezetőit, hogy maradjanak „együtt és következetesek” a globális instabilitás ellen

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán felhívást tett az Európai Unió vezetői felé, hogy tartsák fenn az egységet és a következetességet a globális instabilitás folyamatos súlyosbodása közepette.

Az elnök hangsúlyozta, hogy ez a felhívás azután érkezik, hogy a Közel-Keleten kialakult válság tovább mélyült, de Michel kiemelte, hogy ez a válság nem szabad, hogy elvonja a figyelmet az Ukrajna iránti folyamatos támogatásról.

Michel meghívójában az október 26-27-ére tervezett Európai Tanács ülésre elmondta, hogy az EU felelőssége, hogy egységben maradjon és az Unió szerződéseiben rögzített értékekkel összhangban cselekedjen. A Közel-Keleti eseményekre utalva az elnök újra megerősíti a 27 uniós vezető közös álláspontját, amely határozottan elítéli a Hamas brutális támadásait Izrael ellen. Emellett felszólítást intéznek Izrael jogára, hogy a nemzetközi jog és a humanitárius jog keretein belül védekezhessen, és az összes túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását kérik.

A migráció kérdését illetően Michel felszólítja az EU vezetőit, hogy egységes és következetes frontot alkossanak nemzetközi partnereikkel a konfliktus regionális kiterjedésének veszélyeinek elkerülése érdekében, és támogatják a kétállami megoldáson alapuló békefolyamat újraindítását Izrael és Palesztina között.

Ezenkívül a csúcstalálkozón gazdasági kérdéseket is megvitatnak, ideértve a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatát, a gazdaság és versenyképesség kérdéseit, az aktuális gazdasági és pénzügyi helyzetet, a makrogazdasági politikák koordinációját, valamint az Értékpapírpiacok Uniója és a Bankunió terén elért fejleményeket. Ezenkívül megvitassák a lépéseket a digitális euró bevezetésének irányában.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *