Az európai diplomácia vezetője azzal vádolja Izraelt, hogy finanszírozza a Hamaszt

Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője súlyos vádakat emelt Izrael ellen, azt állítva, hogy az ország „létrehozta” és „finanszírozta” a Hamász palesztin iszlamista mozgalmat. Borrell ezeket a kijelentéseket a Hamász által izraeli területen 2023. október 7-én végrehajtott példátlan támadás kapcsán tette. A spanyol diplomata szerint a Hamaszt az izraeli kormány támogatta volna, hogy meggyengítse a Fatah Palesztin Hatóságot.

A Valladolidi Egyetemen mondott beszédében, ahol tiszteletbeli doktori címet kapott, Borrell arra figyelmeztetett, hogy ha nem tesznek határozott lépéseket, „a gyűlölet és az erőszak spirálja nemzedékről nemzedékre, temetésről temetésig folytatódik”.

Borrell az 1987 decemberében, nem sokkal az első intifáda után létrejött Hamász történetét az izraeli megszállás elleni iszlám ellenállási mozgalomként hozta fel. Kijelentette, hogy a Hamaszt eredetileg az Iszlám Dzsihád elleni küzdelemre alapították, és versenyeznek a Jasszer Arafat vezette világi PLO mozgalommal.

A spanyol diplomata utalt a Hamász és a Fatah közötti, Mahmúd Abbász vezette 2007-es polgárháborúra is, amelynek eredményeként a Hamasz átvette az irányítást Gáza felett. Borrell rámutatott, hogy az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet pénzügyi segítséget kapott Katartól, bírálva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, akit azzal vádolnak, hogy elősegítette a terrormozgalom finanszírozását.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *