Az Európai Bizottság pénzügyi korlátozásokat ró Magyarországra a reformok befejezéséig

Kedden, Strasbourgban Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa bejelentette, hogy a bizottság nem fog tudni támogatásokat fizetni Magyarországnak, amíg a magyar kormány nem orvosolja a hiányosságokat és nem teljesíti az előírt feltételeket.

A Parlament európai vitáján, melynek címe „A jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének folyamatos veszélyeztetése, valamint Magyarország uniós finanszírozási feltételeinek teljesítésének elmulasztása,” Reynders hangsúlyozta, hogy bár Magyarország már végrehajtott jelentős reformokat, még mindig fennálló problémák vannak.

A biztos kiemelte a jogállamiság függetlenségének, a szexuális kisebbségek jogainak, a gyermekvédelmi törvénynek és az egyetemi szabadságot garantáló jogszabályok hiányosságait. Johannes Hahn, a költségvetésért felelős biztos elmondta, hogy az Európai Unió Tanácsa megtiltotta az új jogi kötelezettségvállalások létrehozását a nonprofit alapítványokkal a konfliktusok kockázata miatt.

Didier Reynders december 15-ig adott határidőt a magyar problémák részleges vagy teljes megoldására. Addig a pénzügyi korlátozások érvényben maradnak. Tamás Deutsch, a FIDESZ európai parlamenti képviselője elutasította a Brüsszel által tett lépéseket, kijelentve, hogy „ki kell űzni a Brüsszeli háborús bürokratákat.” Hangsúlyozta az EU külső határainak illegális migrációval szembeni védelmének szükségességét, és elutasította a Brüsszel által hirdetett „nemiség ideológiai őrületet.”

A Fidesz képviselői a vitát politikai zsarolásnak minősítették, amelynek célja Magyarország kényszerítése az olyan pro-béke és illegális migráció elleni elvei feladására. Sándor Rónai, az ellenzéki Magyarországi Demokrata Koalíció európai parlamenti képviselője azt állította, hogy semmi sem változott Magyarországon, és a magyar kormány nem kívánja teljesíteni az Európai Bizottság követeléseit. Ugyanakkor Katalin Cseh, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője figyelmeztetett a zsarolás veszélyeire, hangsúlyozva, hogy az uniós intézmények által végrehajtott intézkedések mögött valódi politikai változás szándéka kell, hogy álljon.

Facebook

Comentarii

82 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *