Az Európai Bizottság elnökének megválasztásának folyamata szeptember 16. és 19. között várható

Az Európai Parlament bejelentette, hogy a leendő Európai Bizottság elnökének megválasztására szeptember 16. és 19. között kerül sor. Ez azt jelenti, hogy az új biztosi testület legkorábban novemberben kapja meg az új törvényhozás szavazatát – derül ki az Európai Parlament sajtószolgálatának csütörtöki bejelentéséből.

Delphine Colard, az EP szóvivői szolgálatának vezetője szerint a képviselőcsoportok az európai választások után 2024 júniusában tartják alakuló ülésüket. A hivatalos elismeréshez július 16-tól a képviselőcsoportoknak be kell jelenteniük a nevét, a politikai nyilatkozatot, ill. összetételét az elnöknek július 15-ig. Július 16. és 19. között lesz a strasbourgi alakuló ülés, ahol a képviselők megválasztják az Európai Parlament elnökét, alelnökeit és quaestorokat, valamint szavaznak a parlamenti bizottságok összetételéről és a tagok számáról.

Az újonnan felálló törvényhozás fő feladata az új Európai Bizottság elnökének megválasztása lesz, amelyhez a Delphine Colard szerint 361 fős többségi szavazat szükséges. A folyamatra szeptember 16. és 19. között kerülhet sor, de a végleges menetrendet az új Európai Parlament megalakulása után fogadja el az Elnökök Értekezlete.

A következő lépés a megválasztott EB-elnök és a Tanács által kinevezett biztosok kinevezése lesz, akik az EP bizottságaiban az októberre és novemberre tervezett értékelő meghallgatásokon esnek át. A végén a Bizottság elnöke bemutatja a csapatot, a biztosok testületét és a prioritásokat, és általános szavazásra kerül sor az új testületről.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *