Az Európai Bizottság ajánlja az Európai Tanácsnak, hogy nyissa meg az uniós csatlakozási tárgyalásokat a Moldovai Köztársasággal és Ukrajnával

Az Európai Bizottság ajánlja az Európai Tanácsnak, hogy nyissa meg az uniós csatlakozási tárgyalásokat a Moldovai Köztársasággal és Ukrajnával. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, szerdán bejelentette ezt a fontos lépést, amely a két ország által elért jelentős reformok eredményeként történt.

Az uniós csatlakozási tárgyalások akkor kezdődnek, amikor Chișinău és Kijev elfogadják a szükséges reformokat, ahogyan azt az Európai Bizottság ajánlásában fogalmazta meg.

Moldova esetében az Európai Bizottság értékelése szerint már 6 a 9 szükséges reformlépésből megvalósult. Az ország jelentős előrelépéseket ért el a jogrendszer reformjában, a korrupció elleni harcban, az oligarchák elleni fellépésben, és az állami beszerzések reformjában. Moldova továbbá erősítette az emberi jogok védelmét és a civil társadalom szerepét a döntéshozatalban.

Ursula von der Leyen elismerte, hogy Moldova az ukrajnai konfliktus és az orosz fenyegetések miatt komoly kihívásokkal néz szembe, de hangsúlyozta az ország elkötelezettségét az uniós csatlakozás iránt, és azt, hogy képes gyorsan előre lépni.

Ukrajna esetében az Európai Bizottság kiemelte, hogy a háború ellenére is szignifikáns reformok történtek. Az ország megfelelt a Commissio által kiadott 7 reformlépésnek, beleértve a bíróságok átláthatóságának növelését és a korrupció elleni harcot. Ezenkívül az oligarchák befolyásának csökkentése terén is pozitív lépések történtek.

Az Európai Bizottság továbbá javasolta, hogy Grúziának is adják meg a jelölt státuszt, miután az ország jelentős reformokat hajtott végre, például az erőszak elleni fellépés és a nők jogainak védelme terén.

A döntés a csatlakozási tárgyalások megnyitásáról decemberben lesz az Európai Tanács feladata. Az uniós bővítés folyamata továbbra is a tényleges előrelépéseken alapul, amelyeket az egyes országok érnek el. Az uniós bővítés továbbra is fontos politika az Európai Unió számára.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *