Az Európa Tanács megerősíti határozott támogatását Ukrajnának, egy nappal azelőtt, hogy két éve lenne az orosz invázió

Az Európa Tanács vezetői pénteken, egy nappal a szomszédos ország orosz inváziójának kétéves évfordulója előtt megismételték, hogy határozottan támogatják Ukrajnát. Az Európa Tanács, a jogállamiság tiszteletben tartását a kontinensen garantáló intézmény „rendíthetetlen” támogatását fejezte ki Kijevnek ebben a nehéz időszakban.

Marija Pejcinovic Buric, a Tanács főtitkára a pillanat fontosságát hangsúlyozta, és kijelentette: „Olyan pillanatot jelölünk meg, amelyet senki sem szeretett volna látni.” Hozzátette: Ukrajna jövőjének szabadnak és európainak kell lennie, és az Európa Tanács eltökélt szándéka, hogy segítsen e cél elérésében.

A Tanács kötelezettségvállalásának egyik kulcsfontosságú pontja az Ukrajnát érintő kárnyilvántartás támogatása, amely megnyitja az utat egy olyan nemzetközi mechanizmus előtt, amely arra kényszeríti Oroszországot, hogy kompenzálja az agressziója által okozott pusztításokat.

Moszkva kizárását az Európa Tanácsból közvetlenül a háború 2022 februári kitörése után drasztikus intézkedésként emlegették Oroszország agresszív lépéseire válaszul. Ukrajna Európa Tanácsi nagykövete, Borisz Tarasiuk a nemzetközi közösséghez fordult, hogy erősítse meg az agresszorral szembeni támogatását, elkerülve ezzel a további atrocitásokat.

Az Európa Tanács vezetői határozottan elítélték Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúját, és hangsúlyozták, hogy határozottan támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását. Folyamatos erőfeszítésekre szólítottak fel az emberi jogok megsértéséért és a konfliktus során elkövetett bűncselekményekért felelős személyek felelősségre vonására.

A Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic is hangsúlyozta, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy bíróság elé állítsák azokat, akik részt vettek az emberi jogok megsértésében és a háború alatt elkövetett bűncselekményekben.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *