Az Euópai Uniós támogatások kilátásai

December 6.-án várható az Európai Bizottság tárgyalása mely érinti a magyar jogállamiságot, ezzel együtt 7.5 milliárd euró támogatást.

            A Bizottság szeptember elején javasolta a támogatás befagyasztását, és különböző feltételekhez kötötte ezek kiengedését. A 17 pontos követelést a magyar kormány intézkedésekkel próbálta teljesíteni. Brüsszel, a német Spiegel hetilap szerint nem elégedett.

            Az intézkedések gyakorlati hatása szakértők körében is vitatott, nem egyértelmű mely intézkedések történtek csupán a látszatért, melyek hozhatnak valódi változást. Nemrégiben az Európai Bizottság delegációja is járt Budapesten, több napot töltve a fővárosban. Saját élmény szerűen szerettek volna tájékozódni az országban zajló problémákról, minden felet egyenlően meghallgatva. Eredményeiket egyelőre nem publikálták, mivel a delegáción belül is sok volt a vitatott pont.

            Az összeg ki nem engedését erősen befolyásolja Magyarország álláspontja az Ukrajnát érintő infrastruktúra – visszaállítási alapot illetően. A magyar kormány ugyanis, egyedüliként az Unióból, nem támogatja az EU hitelfelvételét, hogy abból finanszírozzák az Ukrajnának adott kölcsönt. A tagállamok ezt zsarolásnak tekintették a magyar kormány részéről, így a még hónapokkal ezelőtti pozitív hozzáállás, miszerint az EU valószínűleg ki fogja engedni a befagyasztott összeget, megváltozott, és egyre hangosabbá válnak a tagállamok tiltakozásai.

Molnár Adrienn

Facebook

Comentarii

62 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *