Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősen összeül Oroszország támadása után

Sürgősen összehívták keddre az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsát, az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus eszkalációjával összefüggésben, miután hétfőn több ukrán várost is célba vett orosz robbantásokkal több tucat civil, köztük gyerekek is meghaltak. .

A DPA hírügynökség szerint a legfontosabb kijevi gyermekkórház, az Ohmatdet elleni jelentős orosz támadás heves nemzetközi elítélő reakciót váltott ki. Ez az onkológiai osztályáról is ismert kórház részben megsemmisült a robbantásban, amelyben az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint legalább négy gyermek és további 23 ember meghalt.

Moszkva széles körű dezinformációs kampányt kezdeményezett, hogy elkerülje a felelősséget egy ilyen érzékeny polgári célpontot ért támadásért, azt állítva, hogy a kórházat részben katonai célokra használták. De a helyszínről származó bizonyítékok, amelyeket többek között az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) mutatott be, hevesen ellentmond ezeknek az állításoknak.

A Biztonsági Tanács rendkívüli ülését Franciaország és Ecuador kérte, és a tervek szerint helyi idő szerint 16:00-kor kezdődik (20:00 GMT). Eközben a nemzetközi közösség gyorsan reagált, szolidaritását fejezte ki Ukrajnával, és felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul állítsa le a civilek és a civil infrastruktúra elleni támadásokat.

A nemzetközi közvélemény manipulálására tett kísérletek ellenére egyértelmű bizonyítékok és független szakértelem megerősítik, hogy az Ohmatdet Kórház a nemzetközi humanitárius jog értelmében nem volt legitim katonai cél. Az incidens megrázkódtatásokat küldött a nemzetközi közösségben, hangsúlyozva, hogy határozott és összehangolt válaszlépésre van szükség a sebezhető polgári lakosság védelme érdekében a konfliktus idején.

Kijevben helyi gyásznapot hirdettek az áldozatok emlékére, és adománygyűjtő kampányt indítottak a lerombolt kórház újjáépítésére, miközben az ENSZ és más nemzetközi szervezetek szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és szükség esetén humanitárius segítséget nyújtanak.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *