Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Oroszországot két grúz illegális letartóztatása miatt Abháziában

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden hozott ítéletet Oroszország ellen két grúz állampolgár illegális letartóztatása és fogva tartása miatt az oroszok által támogatott, elszakadt grúziai Abházia régióban. Az EJEB megállapította, hogy Oroszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének több rendelkezését, köztük a szabadsághoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

A két 40 és 50 éves grúzt 2012 márciusában tartóztatták le egyikük otthonában, Tagiloni faluban, Abházia régióban. Két gránátot és egy vadászkést találtak ott. Később 11,5 év, illetve 13 év börtönbüntetésre ítélték őket kémkedés vádjával.

A kérelmezők azt állították, hogy tanúvallomásaikat kínzással, veréssel és vízbefulladás szimulációjával szerezték meg. Egyiküket nemi erőszakkal fenyegették, míg a másikat szimulált fojtásnak vetették alá.

Az EJEB döntése hangsúlyozta, hogy Oroszország folyamatosan hatékony ellenőrzést gyakorol a terület felett, ahol a két grúz által jelentett események történtek, ami megerősíti az orosz joghatóságot. Ennek eredményeként az európai bíróság úgy döntött, hogy Oroszországnak minden egyes felperesnek 16 000 euró erkölcsi kártérítést kell fizetnie.

Ez a döntés az Oroszország és Grúzia közötti feszült kapcsolatok kontextusában született, utalva a 2008-as konfliktusra, amikor a két ország egy rövid, de véres háborúba keveredett. A konfliktus után Oroszország elismerte Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, két észak-grúziai szakadár régiót.

Az EJEB, mint az Európa Tanács testülete tavaly kizárta Oroszországot Ukrajna megtámadása után. Az EJEB azonban úgy ítéli meg, hogy határozatai továbbra is alkalmazandók Oroszországra a kizárást megelőző tények tekintetében is, ezt az értelmezést Moszkva elutasította.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *