Az egyre fiatalabb románok drogfogyasztása riasztó mértéket ölt

Az egyre növekvő számú drogok miatti közúti balesetek, a szezonális fesztiválokon drogok birtoklása miatt letartóztatott nézők áradata, valamint az egyre fiatalabb kor, amikor a kiskorúak drogot kezdenek fogyasztani, aggodalmat kelt a román hatóságok körében. Azonban a probléma kezelésére tett intézkedések úgy tűnik, hogy késett és egyes esetekben hatástalanok maradtak.

Még a május 2-i tragikus közúti baleset óta eltelt két hónap, amelyben a drogfogyasztás meghatározó tényező volt, Klaus Iohannis elnök csak október 12-én hívott össze egy Tanács a Nemzetbiztonságért (CSAT) ülést a probléma megvitatására. Ez kritikát váltott ki a közvéleményből, amely szerint a drogfogyasztás problémájának sürgősebb figyelmet kellene szentelni a hatóságok részéről.

Ezenkívül a kormányzati szereplőknek nehézségeik vannak hatékony intézkedések megtalálásában, amelyek megfelelnének Románia valóságának. Néhány hivatalnok elismerte, hogy a téma rendkívül érzékeny, és nincs meg a szükséges felkészültségük a helyes megoldások kidolgozásához. Azt hangsúlyozták, hogy Románia tanulhat más országok tapasztalatából, amelyek sikeresen csökkentették a drogfogyasztást és sikeres politikai projekteket hajtottak végre ezen a területen.

A kiskorúak szervezetére gyakorolt ​​drogfogyasztás hatásait egyre súlyosabbnak tartják. Radu Ţincu, a Floreasca Kórház toxikológiai osztályának vezetője szerint a fogyasztás életkora jelentősen csökkent, 13-14 éves korig. Ez súlyos következményekkel jár a fiatalok fejlődő agyára, neurotranszmitterek felszabadulásával, ami viselkedési zavarok kialakulásához vezet, befolyásolva a figyelem és a memória képességét. Súlyosabb esetekben a kannabisz fogyasztása gyakran csak a keményebb kábítószerfogyasztás kezdetét jelenti.

Ezen megállapítások fényében növekszik a nyomás a román hatóságokon, hogy hatékonyabb intézkedéseket hozzanak a drogfogyasztás elleni harcban, különösen a fiatalok körében.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *