Avioane de luptă și elicoptere survolează Capitala, de Ziua Aviației

Avioane de luptă şi transport – F-16, Eurofighter Typhoon, Hercules și Spartan, precum și elicoptere militare şi aeronave civile vor survola astăzi Capitala, marcând Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

În această dimineață, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, s-a desfăşurat,o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.

Klaus Iohannis: Forţele Aeriene Române – componentă modernă şi importantă a Armatei

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în discursul său, rolul important al Forţele Aeriene Române în cadrul Armatei României și ca mijloc de răspuns la provocările militare de securitate din regiunea Mării Negre şi de pe întregul Flanc Estic.

„Forţele Aeriene Române reprezintă o componentă modernă şi importantă a Armatei României, fiind capabile să execute întreaga gamă de misiuni, de la apărarea spaţiului aerian naţional şi aliat până la sprijinirea autorităţilor publice în cazul unor situaţii de urgenţă. Contextul actual de securitate, deosebit de dificil, generat de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, a scos în evidenţă, încă o dată, importanţa Forţelor Aeriene Române ca mijloc de răspuns la provocările militare de securitate din regiunea Mării Negre şi de pe întregul Flanc Estic”, a punctat Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că „acţiunile oportune desfăşurate de aviatorii militari, alături de militarii din celelalte categorii de forţe şi structuri ale Armatei României, contribuie semnificativ la consolidarea profilului ţării noastre la nivel regional şi euroatlantic, dând consistenţă eforturilor naţionale de creştere a securităţii aliate în regiune”.

Potrivit președintelui țării, Forţele Aeriene Române se află în plin proces de modernizare, prin suplimentarea avioanelor F-16, în concordanţă cu deciziile aliate luate la ultimele Summituri NATO.

Instruirea în România a piloților pe F-16 începe în luna august

Klaus Iohannis a menţionat că, pe teritoriul României, urmează constituirea unui hub regional de instruire dedicat aeronavelor F-16, ceea ce va face ca ţara noastră să se poziţioneze ca lider regional pe acest palier.

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor.

La data de 1 aprilie 1913, intra în vigoare prima lege de organizare a aeronauticii militare din România, iar în baza articolului nr. 1 din lege, primele componente ale forţelor aeriene – aviaţia şi aerostaţia, erau subordonate unei structuri de comandament specializate – Serviciul de Aeronautică Militară, astfel fiind înfiinţată o nouă categorie de forţe armate, Forţele Aeriene.

La ora actuală, Forţele Aeriene Române se prezintă cu performanţe notabile în procesul instruirii, al interoperabilităţii, prin participarea la exerciţii naţionale şi multinaţionale, precum şi în misiunile interne şi externe, subliniază MApN.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *