Avertisment pentru Rusia, în urma raidului asupra unei nave turce în Marea Neagră

Administrația de la Ankara a transmis un avertisment Rusiei, după ce o navă comercială turcă a fost vizată de un raid rus, în timp ce se îndrepta spre Ucraina.

Echipaje ale Forțelor Navale ruse au tras focuri de avertisment și au inspectat nava turcă Sukru Okan, care se îndrepta spre Ucraina. Rusia, care anterior a anunțat că va considera suspecte orice navă comercială care tranzitează către sau dinspre porturile ucrainene, a accentuat tensiunile regionale prin această acțiune.

În ciuda faptului că incidentul a avut loc în apele internaționale, la doar 60 de kilometri de coastele Turciei, acesta a amplificat temerile privind amenințările la adresa libertății de navigație și securității transporturilor în Marea Neagră.

În replică, Administrația Turciei a emis un avertisment clar și ferm către Rusia: „După intervenția rusă, interlocutorii noștri din Federația Rusă au fost avertizați în mod corespunzător să evite astfel de tentative, care escaladează tensiunile în Marea Neagră”, a subliniat Președinția Turciei într-o declarație oficială. Această poziție fermă a Turciei în ceea ce privește protecția intereselor sale și a libertății de navigație subliniază determinarea țării de a face față provocărilor regionale.

La rândul său, ministerul ucrainean de Externe a condamnat acțiunile Rusiei și a denunțat politica „deliberată” a Rusiei de a amenința libertatea de navigație și securitatea transporturilor pe Marea Neagră.

Acest incident a adăugat și mai multe presiuni asupra Ucrainei, care, în pofida amenințărilor Rusiei, a continuat să creeze un culoar maritim pentru exporturile sale prin Marea Neagră. Prima navă care a traversat acest culoar a fost port-containerul Joseph Schulte, semnalând hotărârea Ucrainei de a-și menține independența economică și de a-și susține partenerii internaționali.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *