Autoritățile cubaneze neutralizează rețeaua de recrutare pentru armata rusă

Autoritățile cubaneze au anunțat că au reușit să aresteze 17 persoane implicate într-o amplă rețea de traficanți de persoane, acuzați că au ademenit tineri cubanezi pentru a servi în armata rusă pe frontul din Ucraina. Această dezvăluire a fost făcută publică de către Reuters, iar Cuba a informat că operațiunea de neutralizare şi dezmembrare a rețelei este în plină desfășurare.

Încă de la începutul acestei săptămâni, autoritățile cubaneze au făcut cunoscută existența acestei rețele de recrutare, subliniind că aceasta acționa pe teritoriul Cubei și în Rusia. Colonelul Cesar Rodriguez, reprezentant al Ministerului cubanez de Interne, a dezvăluit într-o emisiune televizată că, în urma investigațiilor în curs, 17 persoane au fost deja reținute, inclusiv organizatorul intern al acestor activități.

Deși nu au fost dezvăluite numele celor implicați în rețea, Rodriguez a declarat că liderul grupului se baza pe două persoane care locuiesc pe insulă pentru a recruta cubanezi pentru a lupta în numele Rusiei în Ucraina.

Procurorul Jose Luis Reyes a subliniat gravitatea acuzațiilor și a precizat că cei implicați în acest scandal ar putea fi pedepsiți cu până la 30 de ani de închisoare, închisoare pe viață sau chiar cu pedeapsa capitală, în funcție de natura și gravitatea infracțiunilor.

Cazul a fost adus și în atenția presei americane, care a relatat experiența a doi tineri de 19 ani recrutați pe platforma Facebook și induși în eroare cu promisiuni de slujbe de zidari în Ucraina, în cadrul armatei ruse. Alți martori au susținut că au fost recrutați direct de către forțele armate ruse.

Guvernul cubanez a negat vehement orice complicitate cu Moscova, subliniind faptul că nu are nicio implicare în conflictul din Ucraina și respingând categoric acuzațiile de mercenariat.

Rusia, care are relații politice puternice cu Cuba, a fost de mult timp o destinație importantă pentru migranții cubanezi care au căutat să scape de stagnarea economică din țara lor natală. Anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite străinilor care se înrolează pentru a servi în armata rusă să primească cetățenia rusă printr-o procedură rapidă, consolidând astfel legăturile dintre cele două țări.

Facebook

Comentarii

56 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *