România nu a mai importat cereale din Ucraina de 6 luni

Autoritatea Vamală Română anunță că nu au fost înregistrate importuri de cereale din Ucraina, în ultimele șase luni, potrivit economedia.ro.

Până la data de 15 septembrie 2023, importurile de cereale ucrainene au fost interzise și în România, printr-o decizie a Comisiei Europene. După expirarea embargoului, Comisia Europeană nu a adoptat măsuri similare și a fost necesară luarea de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor și producătorilor locali.

Astfel, în România, a fost adoptată Ordonanța de Urgență nr 84/2023 privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova, confom căreia cerealele se pot importa numai pe bază de autorizație de import, de către operatorii economici cu sediul social și puncte de lucru pe teritoriul României.

„Deși ordonanța a intrat în vigoare la data de 13 octombrie, nici în perioada 16 septembrie – 13 octombrie și nici de atunci până în prezent nu au fost înregistrate operațiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina”, se precizează în comunicatul Autorității Vamale Române.

Restricțiile impuse de Comisia Europeană, în luna mai, au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de cereale ucrainene, dar au permis tranzitul acestora, pentru a putea fi exportate în alte zone ale globului.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *