Austria susține plafonul UE pentru prețurile energiei electrice

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că susține ideea unui plafon la nivelul Uniunii Europene pentru prețurile la energie electrică.

Guvernul austriac a fost inițial sceptic cu privire la ideea de a limita prețurile la energie, dar a acceptat ideea, datorită instabilității pieței care a continuat să crească o dată cu prețurile la gaze, după invazia Rusiei în Ucraina.

„Trebuie să oprim nebunia care are loc pe piețele energetice. Acest lucru este posibil doar printr-o soluție europeană”, a spus Nehammer.

„Trebuie să se întâmple ceva. Această piață nu se va reglementa singură în forma sa actuală. Fac un apel tuturor celor 27 (state membre) UE să se unească pentru a opri imediat această explozie a prețurilor”.

Austria este puternic dependentă de gazul rusesc, în special în domeniul industriei și cel al încălzirii locuințelor, obținându-și aproximativ 80% din aprovizionarea sa din Rusia înainte de război.

Cea mai mare parte a electricității sale, totuși, provine din surse regenerabile și există o neînțelegere în creștere în rândul publicului austriac cu privire la sistemul de piață în care prețurile gazelor și cele ale energiei electrice sunt strâns legate.

Prețul de piață al energiei electrice trebuie să scadă din nou și trebuie separat de cel al gazului pentru a-l aduce mai aproape de costurile reale de producție, a spus Nehammer.

„Nu putem să-l lăsăm pe Putin să stabilească prețul european al energiei electrice în fiecare zi”, a adăugat acesta.

Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE, va propune o reuniune extraordinară a Consiliului Energetic al UE cât mai curând posibil pentru a aborda creșterea prețurilor la energie, au declarat vineri oficiali guvernamentali cehi, în timp ce încearcă să dobândească sprijinul la nivel european pentru plafonarea prețurilor la energie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *