Schengen: Austria își menține opoziția față de aderarea deplină a României și Bulgariei

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat luni, la Innsbruck, că Austria își menține opoziția față de aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Declarațiile acestuia au venit în contextul discuțiilor legate de acordul „Air Schengen”, care vizează ridicarea controalelor aeriene și maritime între țările implicate.

Ministrul austriac a subliniat importanța realizării acestui pas și evitarea unor discuții filosofice privind etapele ulterioare. Acesta a declarat: „Este foarte important să facem acum acest pas și să nu filosofăm despre următorul”, conform Krone.at.

Potrivit acestuia, compromisul la care s-a ajuns include condiții clare, potrivit ministrului de Interne. Frontiera terestră trebuie să fie securizată, iar la frontiera externă vor fi trimiși suplimentar ofițeri de poliție și resurse Frontex. Un alt aspect important al acordului este returnarea solicitanților de azil din Austria care au fost înregistrați anterior în România și Bulgaria.

Deși România și Bulgaria sunt programate să intre în martie în Schengen cu granițele aeriene și maritime, discuțiile cu privire la ridicarea controalelor la granițele terestre vor continua în acest an.

Presiunea asupra Austriei crește, mai ales că țara rămâne singura din Uniunea Europeană care se opune admiterii celor două țări în Spațiul Schengen. Într-un summit special la Bruxelles la începutul lunii februarie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat încrederea că România și Bulgaria vor deveni în curând membri cu drepturi depline ale Spațiului Schengen. „Puteți conta pe noi pentru a convinge Austria că merită să fiți membre pe deplin ale Spațiului Schengen”, a declarat von der Leyen.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *