Austria îl ia la rost pe Viktor Orban: Și-a depășit atribuțiile

Austria consideră că premierul ungar, Viktor Orban, și-a depășit atribuțiile, ba chiar le-ar fi încălcat pe cele ale şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, în recentele sale călătorii la Moscova şi Beijing.

Din acest motiv, Viktor Orban va avea de dat explicaţii Celor 27, a declarat astăzi ministrul de externe austriac, conservatorul Alexander Schallenberg, informează EFE și Agerpres.

Schallenberg s-a referit la întâlnirile pe care ultranaţionalistul Orban le-a avut cu preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, fără coordonare prealabilă cu Bruxellesul, după ce Ungaria a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, la 1 iulie.

„Cred că prim-ministrul ungar va trebui să dea explicaţii, mai ales la întâlnirea NATO” din această săptămână din Washington, a declarat Schallenberg.

Viktor Orban şi-a justificat vizitele la Kiev, Moscova şi Beijing în zilele de 2, 5 şi 8 iulie, ca făcând parte dintr-o „misiune de pace”, dar nu a avut mandat să vorbească în numele UE, a afirmat ministrul austriac.

„Nu a vorbit în numele Uniunii Europene. Nu are mandat sau misiune”, a insistat el, subliniind că politica externă a UE este în responsabilitatea lui Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Cu toate acestea, ministrul austriac a apreciat că restul partenerilor europeni vor conlucra cu preşedinţia ungară a UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *