Austria exportă gaze rusești – O afacere de miliarde

Austria a devenit exportator de energie, în condițiile în care țara nu dispune de resurse naturale considerabile. Statul austriac a exportat anul trecut mai multă energie decât a consumat, pentru prima dată în ultimele două decenii, relatează Bloomberg, potrivit Digi24.ro.

În timp ce preţurile ridicate la electricitate şi gaze naturale i-au forţat pe consumatori să îşi reducă consumul, companii precum OMV şi Verbund au profitat, prin exporturile mai mari de energie în ţările vecine.

Austria a importat o cantitate de gaze dublă faţă de cât are nevoie economia sa.

Grupul OMV a raportat joi că Rusia i-a livrat toate cantităţile de gaze prevăzute în contractul pe termen lung semnat cu Gazprom, care se întinde până în 2040. În ultimul trimestru al anului trecut, acţionarul majoritar de la OMV Petrom a achiziţionat 5,3 TW/h de gaze ruseşti în fiecare lună.

Per total, Austria a importat o cantitate dublă de gaze faţă de ceea ce are nevoie economia sa, ceea ce a permis traderilor să vândă peste hotare puţin peste 90 de teravaţi oră de gaze naturale.

Exportă și energie electrică

Situaţia este similară în cazul energiei electrice, unde compania de stat Verbund este cea mai valoroasă companie din Austria.

De această dată, consumul de electricitate a scăzut cu 5,3%. Asta a permis Austriei să livreze anul trecut mai multă electricitate peste hotare decât a utilizat acasă, o premieră după anul 2003.

Profiturile în creştere explozivă atât la OMV, cât şi la Verbund au fost vizate de taxe excepţionale pe care Guvernul de la Viena le-a prelungit până la finele lui 2024.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *