Australia îşi înlocuieşte elicopterele militare europene cu echipament american

Australia a anunţat abandonarea flotei sale de elicoptere militare de fabricaţie europeană, aparate de tip MRH90 (Taipan), în favoarea elicopterelor americane, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Ministrul apărării australian Richard Marles, membru al guvernului de centru-stânga ales anul trecut, a afirmat că elicopterele Taipan ar urma să fie înlocuite cu aparate model Black Hawk, de producţie americană.

Elicopterul MRH90 sau Taipan este versiunea australiană a NH90, un elicopter multirol aflat în dotarea armatei franceze.

”Taipan ne ridică probleme de mulţi ani în termeni de mentenanţă şi aprovizionare cu piese de schimb”, a explicat miercuri Marles.

Încrederea între Paris şi Canberra a fost afectată în septembrie 2021 când guvernul conservator australian a anulat brusc un contract de 90 de miliarde de dolari australieni pentru submarine ale companiei franceze Naval Group, Australia preferând submarine cu propulsie nucleară britanice sau americane.

Relaţiile dintre cele două ţări au rămas tensionate până la alegerea în mai 2022 a unui nou prim-ministru în Australia, în persoana lui Anthony Albanese, care a făcut eforturi pentru a relansa relaţiile cu Parisul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *