Atacatorul de la Paris, Salah Abdeslam, condamnat la închisoare pe viață

Salah Abdeslam, despre care se crede că este singurul membru supraviețuitor al grupării care a comis o serie de atacuri mortale cu arme și bombe în Paris în noiembrie 2015, a fost găsit vinovat miercuri și a primit cea mai aspră pedeapsă din Franța: închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată.

Autorul atacurilor teroriste de la Paris a primit cea mai dură sentință

Atacurile, a căror responsabilitate a fost revendicată de ISIS, s-au soldat cu 130 de morți și 494 de răniți în întreaga capitală franceză, în baruri, restaurante, la o sală de concerte și în fața celebrului Stade de France, unde avea loc un meci de fotbal. Abdeslam, în vârstă de 32 de ani, a fost găsit vinovat de toate cele cinci capete de acuzare de care a fost acuzat. El este doar a cincea persoană din Franța condamnată la închisoare pe viață fără eliberare condiționată de când a fost legalizată în 1994.

Deși Abdeslam a fost una dintre cele 20 de persoane judecate, el a fost singurul acuzat de comiterea fizică a celor mai mortale atacuri pe care Franța le-a văzut vreodată pe timp de pace. Ceilalți suspecți au fost acuzați de infracțiuni mai puțin grave, cum ar fi faptul că au ajutat la furnizarea de arme sau mașini atacatorilor. Șase dintre ei au fost judecați în absență. Dintre acuzați, 19 au fost găsiți vinovați de toate capetele de acuzare, în timp ce unul, Farid Kharkhach, a fost condamnat pentru o acuzație mai mică decât cea pe care o avea inițial. În afară de Abdeslam, ceilalți 13 inculpați din sala de judecată au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între doi ani și 30 de ani pentru crimele lor.

Abdeslam nu a părut să reacționeze la sentința sa. Kharkhach, care a primit cea mai ușoară sentință, a plâns după ce și-a auzit verdictul. Verdictele reprezintă punctul culminant al unui proces îndelungat care a început la 8 septembrie 2021 și a implicat peste 330 de avocați și aproximativ 1.800 de părți civile, potrivit Ministerului francez al Justiției. Procesele au avut loc într-o sală de judecată special construită în interiorul Palatului de Justiție din centrul Parisului.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Twitter

Facebook

Comentarii